SNEL, NAUWKEURIG EN MET HOGE KWALITEIT SNIJDEN MET DE PLASMATECHNIEK

Plasmasnijden werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het thermisch snijden van materialen die ongeschikt zijn voor snijbranden, zoals hoog gelegeerd staal of aluminium. Tegenwoordig is de werkwijze ook toepasbaar voor het economisch versnijden van dunne, laag gelegeerde staalsoorten.

Wat is plasma?
Om goed uit te leggen hoe een plasmasnijmachine werkt, moeten we beginnen met het beantwoorden van de fundamentele vraag: "Wat is plasma?" Eenvoudig uitgelegd, plasma is de vierde toestand van de materie. We denken gewoonlijk aan de drie vormen die een stof kan aannemen: een vaste stof, een vloeibare stof of een gas. Door de toevoeging energie kan een stof van de ene naar de andere vorm veranderen. Deze energie kan zowel door toevoeging van warmte of koude. Zo zal water veranderen van een vloeibare in een vaste stof wanneer de temperatuur daalt. Door heel veel hitte aan water toe te voegen zal er stoom, een soort gas, ontstaan. Een plasmasnijder gebruikt dit elektrisch geleidend gas om op een geleidend materiaal, zoals metaal, een schoner en sneller snijproces te ontwikkelen dan met zuurstofgas

Vorming van de snijboog.
De vorming van een plasmaboog ontstaat wanneer een gas zoals zuurstof, stikstof, argon, of zelfs perslucht door een kleine spuitopening in een vlam wordt gebracht. Er ontstaat een gasstroom onder hoge druk, ook plasma-jet genoemd, die onmiddellijk een temperatuur tot 40.000 °C kan bereiken en snel door een metalen plaat snijdt en tezelfdertijd het gesmolten materiaal wegblaast, waardoor we een bijzonder zuiver snijvlak verkrijgen.  Om het proces op gang te houden heeft men een stroombron nodig die 5000 tot 10000 volt kan leveren. Zonder deze hoge spanning zou de intensiteit van de toorts niet voldoende zijn om het gas te ioniseren en het plasma te vormen, nodig voor de hoge intensiteit van de snijboog.

Intelligent plasmasnijden met een robot
Meestal gebeurt het plasmasnijden met een robot. De robots die momenteel op de markt zijn hebben een verbeterde nauwkeurigheid en zijn gemakkelijk te programmeren om verschillende vormen uit te snijden.  In de industrie maakt men gebruikt van robots die in zes verschillende standen, recht en schuin, kunnen snijden. Ze kunnen zodanig efficiënt en fijn worden geprogrammeerd dat aan de uitgesneden delen achteraf geen enkele manuele aanpassing meer nodig is.

Belangrijkste KENMERKEN VAN DE PLASMASNIJDER
• Er kunnen platen van 0,8 tot wel 75 mm mee versneden worden met een hoge snijkwaliteit.
• Het snijvlak is glad en perfect geschikt om achteraf te lassen. Het snijden gebeurt tegen een vrij hoge snelheid en er kan een brede waaier aan metalen mee versneden worden.

Voor zulks bewerkingen zijn er meerdere bedrijven op de Nederlandse markt actief. Kijk eens bijvoorbeeld op de pagina van Snijbedrijf Koetsier

Over ons

Kim schrijft over  Productie en fabricagetechnieken

Mijn naam is Kim. Ik volg een opleiding aan de technische hogeschool als een van de weinige vrouwen en mijn interesses liggen bij productie en fabricagetechnieken. Iets waar ik zo heb gemerkt mijn vriendinnen of mensen in de omgeving weinig van af weten. Aangezien er zoveel facetten zijn aan deze branche resulteert een snelle Google search op dit onderwerp op zoveel verschillende hits dat men door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom heb ik besloten een blog te beginnen over de meest uitlopende zaken omtrent productie en fabricagetechnieken zodat ik jullie een realistische en wat intiemer beeld kan verschaven over alles wat hiermee van doen heeft. informatie die ik aan het lezen was. Veel inzicht en natuurlijk leesplezier gewenst!

Zoeken

Archief